Cruisesesongen på Haugalandet starter i dag

18.01.2022
Hanseatic Spirit legger til kai i Haugesund
Hanseatic Spirit legger til kai i Haugesund

Årets første cruiseanløp er starten på en sesong som strekker seg til november.

Det blir en forsiktig oppstart når explorer-skipet Hanseatic Spirit fra rederiet Hapag Lloyd ankommer med sine 150 passasjerer kl 11:30 i dag. 

Skipet er på et 15 dagers Norges-cruise. Cruiset startet i Hamburg og har vært helt nord til Honningsvåg før returen.

Haugesund er siste stopp før cruiset avsluttes i Hamburg.

Haugalandet har gjennom de siste årene styrket sin posisjon som en god leverandør for cruisrederiene og deres passasjerer. Tilbakemeldingene på leveransen fra reiselivsaktører og på byen har vært gode.

Cruisetrafikken i Haugesund betyr mye for mange reiselivsaktører og for handelsstanden i Haugesund sentrum. Til utfluktene brukes reiselivsaktører og inngangssteder på hele Haugalandet, så den landbaserte aktiviteten er godt spredd over hele regionen. Svært mange er sysselsatt i leveransene knyttet til cruiseanløp, og verdiskapingen er stor.

I dag er det satt opp busstur til Avaldsnes og til Skudeneshavn.

Hva så med cruise og pandemien?

Cruiseaktiviteten gjenopptas på en ansvarlig måte rundt om i verden

Alle land i Europa har gjenåpnet for cruiseturisme etter stans av driften på grunn av COVID-19, og ytterligere markeder i verden er satt til å gjenåpne i løpet av de kommende månedene.

Det er pt ingen særskilte regler gjeldende for cruise langs Norskekysten, eller til destinasjoner i Norge. Det er nasjonale og lokale myndigheter som legger de fortløpende føringene for anløp.

Rederiene anser 2022 som et overgangsår, der man pga pandemien til enhver tid må forholde seg til nasjonale- og lokale retningslinjer.

I utgangspunktet ønsker man å gjennomføre de seilingsplanen som foreligger, men dette avhenger av coronasituasjonen og reiserestriksjoner i landene de kommer fra, og destinasjonene de seiler til.

Cruisenæringen leder an med strenge helse- og sikkerhetstiltak.

Cruiseindustriens COVID-19-protokoller inkluderer testing, vaksinering, screening, sanitær, forbedret ventilasjon, maskebruk, fysisk distansering og andre velprøvde folkehelsetiltak som legger til rette for en ansvarlig operativ drift.

Cruisrederier seiler i dag med noen av de høyeste nivåene av COVID-19-bekjempelse i noen bransje.

Cruiseindustriens protokoller er unike i sin tilnærming til effektivt å overvåke, oppdage og svare på potensielle tilfeller av COVID-19. De relativt sjeldne tilfellene av COVID-19 som har oppstått siden operasjonene ble gjenopptatt, har blitt løst raskt basert på grundige interne smittevernsprotokoller om bord.

Protokollene er på titalls sider, men for å kort si noe om dette:

  • Alle reisende må ha grønt Coronapass
  • Alle reisende må vise til ny Coronatest som ikke er eldre enn 48 timer (noen rederier praktiserer 72 timer)
  • Alle reisende blir testet underveis
  • Det er satt av kapasitet om bord i skipene til å kunne håndtere eventuelle smittetilfeller - både når det gjelder sengeplasser og behandling av pasientene.
  • Alt etter hvordan forholdene er på den enkelte destinasjon, er det protokoller og regelverk for hvordan operasjonene på land skal utføres.

Cruiseanløp til Haugesund 2022

For 2022 er det booket 121 anløp, med til sammen 450.000 passasjerer. Det skal forøvrig nevnes at rederiene ikke seiler med 100% belegg pga pandemien og deres protokoller. Det er et nedfelt mål om å kunne håndtere evt smitteutbrudd om bord, og ikke belaste lokalt helsevesen. Antall gjester vil nok derfor være noe lavere enn hva listene tilsier.

Kontaktinfo:

Destinasjon Haugesund & Haugalandet:

Vigleik Dueland

Reiselivssjef / Director of Tourism and Cruise DevelopmentTlf: 92 08 46 89


Karmsund Havn:

GEIRMUND

EIKJE

Maritim direktør

Maritime Director

gek@karmsund-havn.no +47 916 74 098